пʼятниця, 2 лютого 2018 р.

"Квіти у полі, там, де Крути..."
В понеділок 29 січня в Бортківській ЗОШ І-ІІ ст. відзначили 100-ту річницю Битви під Крутами:«Квіти у полі, там, де Крути...»
Сніги зледенілі
І темінь іскриста
Над Крутами в скруту
Зійшлося їх триста.
Моя Україно,
Мій Києве - княже,
Ця юнь безборонна
За тебе поляже
«Крути – одна з численних битв українського народу за свою незалежність. Але Крути посідають одне з найважливіших місць в нашій історії. Ці відважні юнаки дали бій переважаючим силам ворога. Вони лише на кілька днів затримали наступ «червоних» росіян на Київ. І саме цих кількох діб вистачило, щоб на століття наперед закласти основу української державності. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті».
Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.„Понад все вони любили свій коханий край”, — писав Павло Тичина, ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей і не повинна згаснути з віками.
Діти які є майже однолітками цих героїв розказали історію цього подвигу, читали вірші та співали пісні присвячені цій події. А потім ми всі разом переглянулидокументальний фільм "Герої України. Крути. Перша Незалежність", атакожпрезентували фільм "Крути-1918"який вийде 6 груднядо 100-річчя бою під Крутами.
Наші учні віддали належну шану героям – і жертвам – Крут, ахвилиною мовчання вшанували пам'ять,всіх тих героїв, що в різні часи віддали своє життя за Україну.
У серцях українців бій під Крутами назавжди залишиться неспростованим фактом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
Слава, слава Україні і її народу,
Що своїм життям безцінним захищав свободу,
Що довідну самостійність розумом відстояв,-
Тричі слава Україні і її героям
 

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар